Illustasjonsfoto av REMA 1000-eiendom i Danmark.
Illustasjonsfoto av REMA 1000-eiendom i Danmark.

Reitanselskaper inngår stor eiendomsavtale i Danmark

REMA 1000 Danmark selger 64 butikkeiendommer til DK Retail Invest AS, som eies av AKA AS, Reitan Eiendom AS og Steensland-familiens investeringsselskap AS Straen. Avtalen har en verdi på om lag NOK 2,8 milliarder, og er større enn noen annen eiendomstransaksjon gjennomført av private, norske investorer det siste året. Kjøperne har også en opsjon på kjøp av et ytterligere antall eiendommer utover dette.

17.01.2024 12:00

Avtalen omhandler både eiendommer som fulgte med REMA 1000s overtakelse av ALDIs butikknettverk i Danmark, samt lokasjoner som REMA 1000 hadde i sin eiendomsportefølje fra tidligere. I stedet for å eie eiendommene som omfattes av avtalen, vil REMA 1000 nå være leietaker.

AKA, Reitan Eiendom og Straen har sammen etablert det norske selskapet DK Retail Invest AS. Dette eies av AKA med 49 prosent, Reitan Eiendom med 36 prosent og Straen med 15 prosent. Vika Project Finance har vært tilrettelegger for transaksjonen.

De 64 eiendommene som i første omgang er omfattet av avtalen, består av REMA 1000-butikker som ligger spredd over hele Danmark. AKA blir nå dermed landsdekkende også i det danske markedet, akkurat som selskapet har vært i Norge siden 2017.

– Kjøpet av den danske eiendomsporteføljen markerer en ny, stor milepæl for AKA. Når vi for første gang gjennomfører en så betydelig investering utenfor Norge, så har det vært viktig for oss som eiere å få til en helnorsk kjøperkonstellasjon. Det har vi lykkes med, noe som vi er glade for, sier Hallvard Thoresen på vegne av AKAs eiere.

– Vi er også stolte av å ha fått til finansiering av en så stor eiendomstransaksjon til gode betingelser i Nordea i lys av de rådende markedsforholdene. AKA har en langsiktig vekst- og utviklingsstrategi som det er blitt mer vanskelig å gjennomføre porteføljevis etter hvert som vi er blitt så store i det norske markedet. Bare de 10 siste årene har vi gjennomført investeringer på over NOK syv milliarder i Norge. Vi ser derfor nå på Danmark som en meget spennende mulighet til å kunne fortsette gjennomføringen av vår strategi i ønsket tempo, fremholder Thoresen.

Finansdirektør i REITAN, Kristin S. Genton, sier det lange og gode samarbeidet med AKA gjorde det naturlig å søke partnerskap med nettopp denne eiendomsaktøren. - Det er viktig for oss å ha gode og solide gårdeiere for våre beliggenheter, og vi har samarbeidet godt med AKA i lang tid. Nå ser vi frem til å også være en del av aksjonærfellesskapet, sier Genton.

Ifølge adm. direktør Jane Gravbråten i AKA er leieavtalene med REMA 1000 i Danmark langsiktige «barehouse»-avtaler. AKA skal ha ansvar for teknisk og kommersiell forvaltning av eiendommene, herunder arbeidet med å videreutvikle eiendommene i samarbeid med leietaker. De første eiendommene skal overtas innen midten av februar og de resterende innen utgangen av 2024.

– AKA har siden 2011 hatt et meget nært og godt samarbeid med Reitan Retail, og vi eier fra før 101 eiendommer som huser deres butikker og andre konsepter over hele Norge. Vi har tidligere lykkes godt med å gå inn i nye markeder, for eksempel i Nord-Norge. Da muligheten til å kjøpe en så stor eiendomsportefølje i Danmark, som skal drives av en av våre aller største samarbeidspartnere, ble presentert oss av Vika Project Finance, så vi på det som en gylden mulighet til videre vekst og utvikling i et meget stort og attraktivt nytt marked for oss. For AKA vil dette bety at vi i 2024 vil ha årlige leieinntekter på over NOK 1 milliard i hel- og deleide handelseiendommer, opplyser Gravbråten som fortsetter:

– I leieavtalene med REMA 1000 i Danmark ligger det i tillegg til eksisterende leieforhold, også spennende muligheter til å videreutvikle eiendommene. Dette gjør vi løpende i Norge med investeringer på over NOK 100 millioner årlig de senere årene i nært samarbeid med våre leietakere. Vi vil for eksempel sammen med REMA 1000 Danmark prøve å bidra til utrulling av lynladere fra Uno-X Mobility i tilknytning til butikkene der det måtte passe.

Fakta om AKA AS i Norge – hel- og deleide eiendommer

Antall eiendommer: 237
Antall kvm.: ca. 530.000
Årsleie: ca. NOK 860 millioner

Fakta om DK Retail Invest AS i Danmark

Antall eiendommer: 64
Antall kvm.: ca. 77.000
Årsleie: ca. NOK 156 millioner

Jonas Schrøder
  • Title:Kommunikasjonssjef, REMA 1000 Danmark
  • E-mail:jos[at]rema1000.dk
  • Company:REMA 1000 Danmark

Pressemeldinger

Få et nærmere innblikk i nyhetsbildet vårt

Select category
Filter categories

Pressrelease

Reitan Retail søker seks ledertraineer

Høsten 2024 skal vi ønske seks nye ledertraineer velkommen til Reitan Retail. Vurderer du å søke på programmet og er nysgjerrig på hvordan det er å...

Pressrelease

Storsatsing på handelseiendom fra Reitan Eiendom

REBUS Handelseiendom AS er en ny storsatsning fra Reitan Eiendom som har som ambisjon å bli det ledende eiendomshuset på handelseiendom. Selskapet...

Pressrelease

E C Dahls Eiendom kjøper Entra sin eiendomsportefølje i Trondheim.

E C Dahls Eiendom har inngått en intensjonsavtale om kjøp av Entra sin eiendomsportefølje i Trondheim. Dette kjøpet er en del av E C Dahls Eiendoms...

Pressrelease

Thor Hushovd blir General Manager for Uno-X Mobility Cycling

Thor Hushovd har en enestående bakgrunn og personlighet til å lede Uno-X Mobility Cycling gjennom de neste stegene laget ønsker å ta i den...

Pressrelease

Inngår unikt norsk samarbeid om å produsere brød med lavere karbonfotavtrykk

Reitan Retail, Norgesmøllene, Felleskjøpet Agri og Yara går sammen for å produsere brød med lavere karbonavtrykk basert på norsk havre.

Pressrelease

Uno-X Mobility klare for Tour de France 2024

Uno-X Mobility er nok en gang invitert til å sykle herrenes Tour de France, verdens største sykkelritt. Når laget står på startstreken i Firenze er...

Presse og Media

OUR VALUES

1
2
3
4
5
6
7
8

We stick to our
business model

We keep
high moral standards

We are committed
to be
debt-free

We encourage
a winning culture

We are
positive and
proactive

We talk with each other,
not about each other

The customer is
our ultimate boss

We work for
fun and profit

Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. REITAN sysselsetter 44 101 mennesker i syv land i Norden og Baltikum.

Om oss

Skap verdi med oss

Våre selskaper

Aktuelt

Webdesign og webutvikling: NONSPACE og INCREO