Emilie Våge med REMA 1000 handlenett
Emilie Våge med REMA 1000 handlenett

15 millioner plastposer spart siden i sommer

De siste månedene har det skjedd en solid endring i nordmenns handlevaner. Spesielt hvis vi ser på det som skjer i kassa i matbutikkene.

04.12.2023 14:24

Stadig flere nordmenn sier «nei takk» til plastposen når de er på handletur, og har med seg egne alternativer til å frakte varene hjem fra butikken.  

Ferske tall fra REMA 1000 viser at kontingentøkningen på plastposer 1. august har hatt en solid effekt. I perioden august, september, oktober og november har REMA 1000 hatt en nedgang i plastposesalget på intet mindre enn 40 prosent.  

Dette igjen betyr at REMA 1000 i felleskap med kundene har spart miljøet for svimlende 15 millioner plastposer siden august. 

– Det er svært gledelig å se at mange av våre kunder har tatt i bruk handlenett, eller andre bærekraftige alternativer til plastposen, sier leder for samfunnsansvar og bærekraft i REMA 1000, Emilie Våge.  

«Alle» vil ha handlenett 

Ser vi på tallene for salg av handlenett i samme periode bekrefter også disse at mange virkelig har tatt tak i egne vaner.  

– REMA 1000 har i perioden august til og med november solgt mellom 450-1200 prosent flere handlenett sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er gledelig tall som forteller oss at vi er på rett vei, sier Våge.  

Mindre CO2-utslipp 

Også salget av avfallsposer på rull også har økt kraftig. Dagligvareaktøren selger cirka dobbelt så mange avfallsposer som samme periode i fjor. 

Våge er glad for å se at stadig flere også tar i bruk avfallsposer på rull i søppelkurven hjemme. 

– De er bedre fordi de er tynnere enn de tradisjonelle plastbæreposene, så du bruker mindre plast og dermed reduserer unødvendig plastforbruk per søppelpose du kaster, sier Våge.  

Dessuten er det slik at når mange nå takker nei til bæreplastposen, er man avhengig av et alternativ til avfallet i søppelkurven. Ifølge Miljødirektoratet har 85 % tilbud om å sortere matavfallet hjemme - og for mange betyr det tilgang på egne matavfallsposer. Men de verken skal, eller kan, brukes til å håndtere restavfallet hjemme. De skal kun brukes til matavfall.  

Enkelt for kundene 

REMA 1000 har bærekraft høyt på agendaen og er glade for at plastposesalget i butikkene synker og at bruken av handlenett og avfallsposer på rull øker.  

– Vi skal fortsette å gjøre det enkelt for våre kunder å ta bærekraftige valg. Det er ingen tvil om at vi skal klare å få ned plastposebruken ytterligere – og det skal vi klare sammen, sier Våge. 

Fakta:  

Prisen per plastpose økte 1. august. Bakgrunnen er en økning i miljøkontingenten som REMA 1000 og andre kjeder og butikker betaler til Handelens Miljøfond.  

Prisøkningen er et virkemiddel som tas i bruk for å redusere salget av plastposer, og det gir ikke økt inntjening for REMA 1000. Pengene går til nødvendige miljøtiltak. 

Ifølge Handelens Miljøfond brukte nordmenn 722 millioner plastposer i 2022. Det vil si 132 plastposer per innbygger på et år. Innen utgangen av 2025 skal vi redusere bruken til 40 plastposer per innbygger.  

Celine Sjøberg
  • Title:Kommunikasjonsrådgiver
  • E-mail:celine.sjoberg[at]rema.no

Pressemeldinger

Få et nærmere innblikk i nyhetsbildet vårt

Select category
Filter categories

Pressrelease

Nå starter elektrifiseringen av tungtransporten i nord

REMA Distribusjon AS ruller ut de første el-lastebilene samt bidrar til et bedre ladenettverk for elektrisk tungtransport i nord sammen med Uno-X.

Pressrelease

Årsresultater 2023 - Vekst og investeringer for fremtiden

2023 var et år med solid drift, omsetningsvekst og investeringer. Etter et år preget av sterk konkurranse, global inflasjon og fortsatt uro i...

Pressrelease

Uno-X Mobility kjøper Tungbil Lading AS

For å raskere kunne møte våre kunders og samfunnets behov for mer bærekraftig tungtransport har Uno-X Mobility kjøpt selskapet Tungbil Lading AS....

Pressrelease

UTENOMJORDISK MAGI PÅ TRØNDERSK JORD

Om under et år åpner Nye Hjorten Teater, et splitter nytt, privateid folketeater midt i hjertet av Trondheim sentrum. Teatrets initiativtaker er...

Pressrelease

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025.

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025. Kanalen skal sammen med Britannia Hotel...

Pressrelease

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025.

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025. Kanalen skal sammen med Britannia Hotel...

Presse og Media

OUR VALUES

1
2
3
4
5
6
7
8

We stick to our
business model

We keep
high moral standards

We are committed
to be
debt-free

We encourage
a winning culture

We are
positive and
proactive

We talk with each other,
not about each other

The customer is
our ultimate boss

We work for
fun and profit

Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. REITAN sysselsetter 44 101 mennesker i syv land i Norden og Baltikum.

Om oss

Skap verdi med oss

Våre selskaper

Aktuelt

Webdesign og webutvikling: NONSPACE og INCREO