Foto: Geir Dokken
Foto: Geir Dokken

Her er vinneren av Årets Ladejarl 2021

Vinneren av Årets Ladejarl kjemper for likeverd og utmerker seg som uredd og kompromissløs. Prisen på to millioner kroner tildeles Deeyah Khan.

10.09.2021 15:30

- Deeyah er modig, uredd og har en fanatisk stahet på sine verdier. Hun jobber mot ekstremisme med respekt som våpen. Deeyah Khan står for verdier vi ønsker å belønne med Årets Ladejarl-prisen, sier Odd Reitan.

Med et kamera og en mikrofon kjemper Deeyah for kvinners rettigheter og hvordan vi kan håndtere hat og diskriminering gjennom forståelse og empati. Deeyah utmerker seg ved å være uredd og kompromissløs. Hun tør å belyse vanskelige tema, som ofte ikke blir snakket om.

- Jeg er sjokkert og overveldet over å høre at jeg er blitt valgt som Årets Ladejarl. Jeg er så rørt og dypt takknemlig. Dette er ikke bare en stor ære for meg, denne anerkjennelsen og prisen gjør det mulig for meg å fortsette å gjøre mer av arbeidet mitt både med og uten kamera, sier Deeyah Khan.

Deeyah Khan jobber som filmregissør hvor temaer som polarisering, rasisme, kvinners rettigheter, menneskerettigheter, kunstnerisk ytringsfrihet og interkulturelle problemstillinger settes sterkt lys på.

- Vi kan la oss inspirere av Deeyahs evne til å skape forandring. Hun har selv opplevd urett og slåss for at neste generasjon skal unngå den samme urettferdigheten, sier Odd Reitan.

Årets Ladejarl finansieres og gis av REITAN AS. Prisen er på to millioner kroner, og i tillegg får vinneren skulpturen «Colonialmajoren» av Per Sverre Dahl. Prisen gis en person som har utmerket seg i arbeidet for et varmere samfunn gjennom verdibasert ledelse og arbeid. Det hele motiveres av selskapets visjon om å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet.

- All min inntekt, fra årevis med filmskaping, har alltid gått tilbake til prosjektene mine fordi mitt arbeid er min lidenskap og ikke bare en jobb. Dette betyr at jeg, selv i en alder av 44 år, ikke eier noe. Det eneste jeg har er et par kameraer, noe filmutstyr, mobil og en laptop. Jeg har ikke noe hjem, jeg eier ingenting. Vennene mine bekymrer seg, til tross for at jeg har vunnet Emmy priser og Bafta -priser, at jeg fortsatt lever med utgangspunkt i noen få kofferter. Så med denne prisen kommer jeg til å legge det meste tilbake i arbeidet mitt, mens noe umiddelbart vil bli brukt til å støtte flere ekstremt høyrisiko-kvinneaktivister i Afghanistan som Taliban leter etter. Det som er igjen håper jeg å spare slik at datteren min endelig kan bo på ett sted, å ha noe hun kan kalle sitt hjem hvor hennes barndoms ting kan bli bevart og ikke bare være i kofferter og midlertidig opphold. Jeg har ikke ord som strekker til for hvor mye denne prisen betyr for meg. Hjertelig takk, sier en rørt Årets Ladejarl Deeyah Khan.

Film om Årets Ladejarl 2021 her

Juryens Begrunnelse 2021: 

Vinneren av Årets Ladejarl 2021 har gjennom mange år jobbet internasjonalt med ulike virkemidler for sitt verdibaserte arbeide. Årets vinner har uredd og kompromissløst stått opp for sine standpunkt og sine verdier innenfor ulike temaer, og fortalt historiene til de som tradisjonelt er lite synlige i offentligheten.

Årets Ladejarl har en variert bakgrunn yrkesmessig, og har tidligere mottatt en rekke priser og hedersbevisninger for sitt arbeid. Karrieren startet som ung artist i Oslo. Som ny og spennende artist med fremmedkulturell bakgrunn møtte hun hets fra konservative muslimer, og valgte derfor å flytte til London. Der startet hun i 2007 magasinet SisterHood, som fremmer muslimske kvinners kamp for like rettigheter. Etter hvert ble filmmediet tatt i bruk som redskap for det verdibaserte arbeidet, og det er som regissør arbeidet hennes virkelig har vært banebrytende og blitt lagt merke til internasjonalt.

I 2012 kom hennes prisvinnende dokumentar om æresdrap, som hun mottok flere priser for (inkludert EMMY). Så ble det en film om ekstrem islamisme, deretter et dypdykk i det høyre-ekstremistiske USA (som gav henne EMMY nr 2), og etter det igjen en film om konservative abortmotstandere. Hun har til nå mottatt 27 store internasjonale utmerkelser og 14 nominasjoner!

Med stort mot og imponerende stamina har vanskelige og kontroversielle temaer innen ulike områder blitt kritisk belyst. Arbeidet har virkelig blitt lagt merke til internasjonalt. Emmy-priser og andre hedersbevisninger har som nevnt blitt tildelt henne, og med tydelig røst har hun sagt klart fra om at god integrering er et viktig fundament for vårt moderne samfunn. Blant dagens kvinnelige muslimer er hun en av de sterkeste stemmene, som står opp for likeverd! Hun er et synlig og slagkraftig forbilde for alle, og lar seg ikke tie til taushet! Avisa The Times sier om henne; «To say she is an inspiration is an understatement. She is one of the bravest, most indomitable women…facing down bullies and extremists with intelligence and unflinching spirit” (indomitable betyr sterk, modig, bestemt og vanskelig å overvinne eller skremme, og unflinching betyr å ikke vise frykt i møte med fare eller vanskeligheter.)

Årets Ladejarl 2021 er Deeyah Khan.

Deeyah har valgt å belyse temaer som ekstremisme og voksende radikalisering både i muslimske og andre miljøer. Hun grunnla også selskapet FUUSE, som skal fortelle de viktige historiene til de lite synlige: kvinner, barn i minoritetskulturer og andre sårbare. Formålet med og lidenskapen bak FUUSE har hun sagt er: «gjennom uredd konfrontering av komplekse og kontroversielle temaer er målet å utfordre fordommer». Hun har (i tillegg til to EMMYs) blant annet mottatt BAFTA-prisen (British Academy of Film and Television Arts), Fritt Ords pris, og PLAN Internationals Jentepris. Deeyah er også UNESCO Goodwill-ambassadør for kunstnerisk frihet og kreativitet.

Hun har selv sagt «Helter for meg er ikke kun de høylytte og fryktløse aktivistene, men også de unge kvinnene som motsetter seg tvangsekteskap i sitt eget hus, og jentene som nekter å la seg redusere til bare et kjønn. Kvinner som insisterer på å være seg selv i sitt eget liv, er alle helter».

Deeyahs store og viktige innsats for likeverd, hennes mot og uredde stemme imponerer og inspirerer oss! Hun er virkelig en verdig Årets Ladejarl! GRATULERER, og stå på videre med ditt viktige arbeid, Deeyah!

Juryen består av advokat Lars G. Norheim, tidligere vinner av Årets Ladejarl og generalsekretær i Stine Sofie Stiftelse, Ada Sofie Austegard, statsråd Linda Hofstad Helleland, regissør Amalie Reitan og Colonialmajor Odd Reitan.

Årets Ladejarl gis ut hvert år den 11. september. Dette er niende gangs utdeling.

Berit Hvalryg
  • Title:Rektor Verdiskolen og presseansvarlig i REITAN
  • Mobile:+47 926 46 666
  • E-mail:berit.hvalryg[at]reitan.no

Pressemeldinger

Få et nærmere innblikk i nyhetsbildet vårt

Select category
Filter categories

Pressrelease

Uno-X Mobility sitt lag til Tour de France er klart

Med stor glede mottok Uno-X Mobility i januar nok en invitasjon til Tour de France. I dag er det med stolthet vi presenterer rytterne på det...

Pressrelease

Nå starter elektrifiseringen av tungtransporten i nord

REMA Distribusjon AS ruller ut de første el-lastebilene samt bidrar til et bedre ladenettverk for elektrisk tungtransport i nord sammen med Uno-X.

Pressrelease

Årsresultater 2023 - Vekst og investeringer for fremtiden

2023 var et år med solid drift, omsetningsvekst og investeringer. Etter et år preget av sterk konkurranse, global inflasjon og fortsatt uro i...

Pressrelease

Uno-X Mobility kjøper Tungbil Lading AS

For å raskere kunne møte våre kunders og samfunnets behov for mer bærekraftig tungtransport har Uno-X Mobility kjøpt selskapet Tungbil Lading AS....

Pressrelease

UTENOMJORDISK MAGI PÅ TRØNDERSK JORD

Om under et år åpner Nye Hjorten Teater, et splitter nytt, privateid folketeater midt i hjertet av Trondheim sentrum. Teatrets initiativtaker er...

Pressrelease

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025.

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025. Kanalen skal sammen med Britannia Hotel...

Presse og Media

OUR VALUES

1
2
3
4
5
6
7
8

We stick to our
business model

We keep
high moral standards

We are committed
to be
debt-free

We encourage
a winning culture

We are
positive and
proactive

We talk with each other,
not about each other

The customer is
our ultimate boss

We work for
fun and profit

Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. REITAN sysselsetter 44 101 mennesker i syv land i Norden og Baltikum.

Om oss

Skap verdi med oss

Våre selskaper

Aktuelt

Webdesign og webutvikling: NONSPACE og INCREO