Odd Reitan og Årets Ladejarl 2016, Johann Olav Koss.
Odd Reitan og Årets Ladejarl 2016, Johann Olav Koss.

Johann Olav Koss er Årets Ladejarl

Reitangruppens årlige verdipris, «Årets Ladejarl», går til Johann Olav Koss for hans fremragende resultater med å gi barn som har opplevd krig og har voldelige livserfaringer rett til å leke. Siden Koss la skøytene på hylla i 1994 har han sikret flere millioner barn kvalitetsutdanning, utvikling av egne mål og verdier og ikke minst gleder gjennom fysisk aktivitet, lek og idrett.

11.09.2016 11:52

– En av de største utfordringene menneskeheten står overfor i dag er vår manglende evne til å gi barn trygge omgivelser å vokse opp i. Det fører til gjentatte konflikter, ulike epidemier, og lidelse. Barn som er midt oppe i disse tragediene vokser opp herdet av voldelige livserfaringer fra traumer og kamp og er helt uvitende om konseptet med en leken barndom. Jeg brenner for å endre dette, sier Johann Olav Koss.

Click for english version

Right To Play er en global organisasjon som ble etablert i år 2000 i forlengelse av Olympic Aid og ble grunnlagt av Johann Olav Koss. Programmene er basert på mer enn 16 500 lokale frivillige trenere og mer enn 600 internasjonale ansatte. Right To Play hjelper barn i Afrika, Asia, Midtøsten og Nord-Amerika.

Årets Ladejarl 2016 - Johann Olav Koss from Reitangruppen on Vimeo.

Når ut til én million barn hver uke

Johann Olav Koss har vært på topp ti-lista siden kåringen av Årets Ladejarl startet for fem år siden. Juryen mener Johann Olav Koss er et glimrende eksempel på hvordan man med sterke verdier og verdibasert ledelse leverer unike resultater.

 Jeg tror ikke folk i Norge vet hva Johann Olav Koss egentlig gjør og hvor betydningsfull og viktig den verdibaserte opplæringen Right To Play gjennomfører er. Med sterke verdier har han bygget en organisasjon som hver eneste uke når ut til over en million barn. Årets Ladejarl 2016 gir barn med tøffe hverdager viktige lyspunkt samtidig som de utvikler egne ferdigheter til å skape trygge og fredfulle lokalsamfunn sammen med andre, sier Colonialmajor Odd Reitan.

Lek og idrett som metode for utdanning

Right To Play sine leke- og idrettsaktiviteter får frem smil​, det engasjerer, skaper drømmer og bygger vennskap som styrker båndene mellom ulike grupper barn og unge. Latteren og gleden ved lek og idrett er felles uansett hvem du er og hvor du kommer fra.

Å gi barn mulighet til å medvirke i avgjørelser som påvirker livene deres er veldig viktig. Dette styrker barnas ferdigheter for å bedre kunne takle utfordringer som fattigdom, konflikt og sykdom.

– I mitt sinn og hjerte tror jeg hele verden kan bli forvandlet gjennom barnesentrert lek og idrett – basert på læring, utvikling og trygghet. Alle barn har rett til å leke, sier Johann Olav Koss.

Reitangruppens årlige hederspris for fremragende verdibasert ledelse og arbeid

Prisen Årets Ladejarl gis til en person som bidrar til samfunnsbygging gjennom verdibasert ledelse og verdibasert arbeid, som motvirker likegyldighet og utviser mot. Vedkommende viser også evne til å unne og beundre andre. Årets Ladejarl deles ut av Odd Reitan 11. september hvert år på Lade Gaard i Trondheim.

Juryens begrunnelse

Årets Ladejarl 2016 er en verdidrevet rollemodell med høy personlig integritet, som setter likeverd og felleskapet høyest. Årets Ladejarl 2016 er eksepsjonell innen det å ta beslutninger, organisere og lede verdibasert. Med sterk tro og verdier i bunn bruker vinneren morsomme og engasjerende metoder. Vinneren er et medmenneske som har tenkt nytt, skapt vekst og fått inn penger til nytte i samfunnsbygging gjennom flere tiår, over hele verden.

Gjennom 22 år har Johann ledet et globalt verdibasert prosjekt – Right To Play – som har gjort en enorm forskjell for flere millioner barn over hele verden. Han har fått barn, ungdom, foreldre, ansatte og mange titalls tusen frivillige til å drømme og til å se optimistisk på fremtiden. Han har vist at han er ekstremt god til å tegne bilder av og kommunisere en visjon for en fremtid som folk ønsker å tilhøre. Johann bygger en felles plattform og en felles stolthet på tvers av landegrenser i hele verden.

Han er en rollemodell til inspirasjon. Han er en rollemodell til personlig ansvar. Han er en rollemodell for å ta ansvar for fellesskapet.

Johann tror på mennesker, og har gjennom mange år bidratt til å bygge tusenvis av robuste og store mennesker som skaper handling gjennom tillit. Han har kjempet mot byråkrati, han har motvirket likegyldighet og han har utvist mot. Johann har skapt verdier i et evighetsperspektiv i en hel verden, med lek og enkle prinsipper. Look after yourself. Look after one another. Dette er budskapet til Årets Ladejarl 2016.

Tidligere Årets Ladejarl-vinnere

I fjor ble drømmerektoren, Per Solli kåret til  Årets Ladejarl. Med verdibasert ledelse har Per Solli forvandlet Elvebakken videregående skole fra en skole som toppet fraværsstatistikken til en drømmeskole det er vanskelig å komme inn på og attraktivt arbeidsplass.

Atle Vårvik, grunnleggeren av MOT, ble i 2014 Årets Ladejarl for sitt over 20-årige holdningsarbeid med å gjøre ungdommer over hele verden mer robuste.

Anlov Peter Mathiesen fikk Årets Ladejarlprisen for sitt arbeid for sosialt utstøtte, fattige, rusmisbrukere og andre vanskeligstilte. Prisvinneren 2013 står bak gatemagasinene =OSLO og =NORGE.

Prisen ble delt ut for første gang i 2012, og gikk da til gründeren bak Hvite Busser, Helga Arntzen.

Vedtekter for Årets Ladejarl finner du her.

Juryen velger 

Årets Ladejarl er vedtektsfestet i Reitangruppen AS og motivert av selskapets visjon om å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. Prisen på to millioner kroner finansieres av Reitangruppen AS. Det gis ingen føringer eller begrensninger for prismottakerens bruk av pengene.

Juryen består av Lars G. Norheim, Solfrid Flateby, Marvin Wiseth, Kristin Krohn Devold, Atle Vårvik og Odd Reitan.

Berit Hvalryg
  • Title:Rektor Verdiskolen og presseansvarlig, Reitangruppen
  • Mobile:+47 926 46 666
  • E-mail:berit.hvalryg[at]reitangruppen.no

Pressemeldinger

Få et nærmere innblikk i nyhetsbildet vårt

Select category
Filter categories

Pressrelease

Uno-X Mobility sitt lag til Tour de France er klart

Med stor glede mottok Uno-X Mobility i januar nok en invitasjon til Tour de France. I dag er det med stolthet vi presenterer rytterne på det...

Pressrelease

Nå starter elektrifiseringen av tungtransporten i nord

REMA Distribusjon AS ruller ut de første el-lastebilene samt bidrar til et bedre ladenettverk for elektrisk tungtransport i nord sammen med Uno-X.

Pressrelease

Årsresultater 2023 - Vekst og investeringer for fremtiden

2023 var et år med solid drift, omsetningsvekst og investeringer. Etter et år preget av sterk konkurranse, global inflasjon og fortsatt uro i...

Pressrelease

Uno-X Mobility kjøper Tungbil Lading AS

For å raskere kunne møte våre kunders og samfunnets behov for mer bærekraftig tungtransport har Uno-X Mobility kjøpt selskapet Tungbil Lading AS....

Pressrelease

UTENOMJORDISK MAGI PÅ TRØNDERSK JORD

Om under et år åpner Nye Hjorten Teater, et splitter nytt, privateid folketeater midt i hjertet av Trondheim sentrum. Teatrets initiativtaker er...

Pressrelease

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025.

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025. Kanalen skal sammen med Britannia Hotel...

Presse og Media

OUR VALUES

1
2
3
4
5
6
7
8

We stick to our
business model

We keep
high moral standards

We are committed
to be
debt-free

We encourage
a winning culture

We are
positive and
proactive

We talk with each other,
not about each other

The customer is
our ultimate boss

We work for
fun and profit

Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. REITAN sysselsetter 44 101 mennesker i syv land i Norden og Baltikum.

Om oss

Skap verdi med oss

Våre selskaper

Aktuelt

Webdesign og webutvikling: NONSPACE og INCREO