REMA 1000 avslutter bruk av sperrebånd

Fra og med 17.mai avslutter REMA 1000 bruk av sperrebånd på søndager i sine butikker, og holder kun søndagsåpent i turistkommuner, og for butikker som har salgsareal på 100 kvm.

15.05.2016 18:40

-Vi ønsker ikke å drive ulovlig. Vi har bare tolket regelverket slik våre konkurrenter har gjort i mange år. At Norgesgruppen nå stenger og bygger om flere av sine Kiwi og Joker-butikker, ser vi på som en innrømmelse, og endelig en faktisk vilje til å følge loven, selv om våre undersøkelser i dag viser fortsatt ett titalls brudd på denne loven sier Jan Frode Johansen, administrerende direktør i REMA Franchise.

Det har vært stor oppmerksomhet om søndagsåpne butikker etter at REMA 1000 for 7 uker siden valgte å tolke loven som sine konkurrenter har gjort over mange år.

-Det er veldig rart at dette sinnet ikke har kommet fram før vi i REMA 1000 begynte med sperrebånd. I mange år har Joker, Kiwi, Bunnpris og flere konkurrenter tolket regelverket dithen at det holder med en plakat eller noen oppstilte handlevogner som avgrensing av en søndagsbutikk. Eller rett og slett holde hele butikken åpen på en søndag – selv om den er 1000 kvadratmeter, ikke 100. Dette har vi sett oss lei på, for søndagsmarkedet har ekspandert kraftig på ulovlig virksomhet, og vi er nødt til å sørge for at vi alle har like konkurransevilkår, sier Johansen.

REMA 1000 ønsket ikke å være med på den såkalte Søndagsplakaten der Norgesgruppen og deres bransjeorganisasjon Virke, samt Coop og Bunnpris satte seg ned med Handel og Kontor og laget forslag til regelverk som hele bransjen skulle følge. REMA 1000 ønsket ikke å delta siden vi mener at det ikke er opp til den største aktøren i markedet, Norgesgruppen, og deres bransjeorganisasjon å bestemme hvordan loven skal tolkes. Å tydeliggjøre regelverket er opp til politiske myndigheter. Norgesgruppen har gjennom mange år tolket loven dithen, at et større salgsareal enn 100m2 kan benyttes. Norgesgruppen har i dag flest søndagsåpne butikker, og sier selv de er imot søndagsåpent. Det er ikke for annet enn å beskytte sine egne butikker at vår konkurrent uttrykker en slik dobbeltmoral offentlig.

Uken etter signeringen fant sted, fant vi over 80 butikker hos våre konkurrenter som holdt ulovlig åpent – denne helger holder fortsatt 32 butikker ulovlig åpent. Overhodet ikke i henhold til helligdagsloven OG egen, nylig signert avtale. Og det var kun stikkprøver blant de flere hundre søndagsåpne butikkene.

-Det har ikke vært lett for oss å dra dette så langt. Men vi har sett det som helt nødvendig for å få nok fokus på saken. Vårt mål har hele tiden vært å få fokus på at våre konkurrenter bryter loven hver søndag og har gjort det i mange år uten at verken politikere eller politiet har grepet inn. Det har ikke hjulpet å foreslå endringer, deltatt i høringsrunder, klage i media eller anmelde til politiet. Men når vi først gjorde det samme som våre konkurrenter, da ble det bråk, og ikke minst en politisk bevegelse mot en ny utredning av loven. Da har vi oppnådd våre mål, sier Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i REMA 1000.

Det har vært søndagsåpne butikker i Norge siden 1998, og debatten dreier seg i dag om tolkningen av regelverket. For å bidra til en løsning i en ganske stor floke, som søndag har blitt for både bransje og politikere, fremmet REMA 1000 tidligere i vår et forslag om å utrede helligdagsloven på nytt, der man kunne åpne for unntak i loven som gir dagligvarebutikker mulighet til å holde åpent på søndag. Forslaget ble positivt mottatt av kulturdepartementet.

Overskuddet til veldedig formål

-Vi skal ikke sitte igjen med noen fortjeneste etter våre 7 uker med sperrebånd. Overskuddet skal gå til et veldedig formål. Bidraget går til verdens første livsglede og mestringssenter for voldutsatte barn, som Stine Sofie-stiftelsen står bak, sier Mette Fossum Beyer.

Funn fra dagens undersøkelse

Bunnpris Iladalen 200
Joker Gamlebyen i Schweigaardsgate 110
Joker Geitmyrsveien 110
Joker Nordberg 118
Joker Briskeby 107
Joker Ruseløkka 109
Joker Holberg 107
Joker Holmlie 108 Butikken er forsøkt bygd ned, fortsatt for stor
Bunnpris Thorvald Mayersgate 140 Inkludert kjølerom
Joker Kalbakken 119
Joker Engsletta 116,5
Joker Ravnkollen 124
Joker Svarttjern 135
Joker Høybråten 130
Joker Starveien 140
Joker Carl Berner 100 Butikker er sperret av med varer(!) for å være 100 kvm
Meny Ringnes Park 139
Joker Søfteland 130
Joker Hønefoss 110 Har vært stengt, fortsatt for stor etter justering
Bunnpris Orkanger 220
Kiwi Steinkjer 105
Joker Birtavarre 158
Matkroken Hansnes 400 Coop har en utgått tillatelse, fylkesmannen sier denne er ulovlig
Bunnpris Elnesvågen 400
Bunnpris Fuglset Over 100 Bruker, inngang, kjølerom, eget utsalg for ferskvarer i tillegg til vanlig søndagsbutikk
Joker Reipå 140
Joker Neverdal 120
Joker Indyr 110
Bunnpris Theresesgate 107,6
Coop Mega Madla Over 100 Bruk av inngangsparti
Joker Nordagutu Over 200 Selger non-food fra en egen avdeling
Bunnpris Sletta 250

Amalie Knudsen
  • Title:Kommunikasjonsrådgiver, REMA 1000
  • Mobile:+47 926 66 262
  • E-mail:Amalie.Knudsen[at]rema.no

Pressemeldinger

Få et nærmere innblikk i nyhetsbildet vårt

Select category
Filter categories

Pressrelease

Nå starter elektrifiseringen av tungtransporten i nord

REMA Distribusjon AS ruller ut de første el-lastebilene samt bidrar til et bedre ladenettverk for elektrisk tungtransport i nord sammen med Uno-X.

Pressrelease

Årsresultater 2023 - Vekst og investeringer for fremtiden

2023 var et år med solid drift, omsetningsvekst og investeringer. Etter et år preget av sterk konkurranse, global inflasjon og fortsatt uro i...

Pressrelease

Uno-X Mobility kjøper Tungbil Lading AS

For å raskere kunne møte våre kunders og samfunnets behov for mer bærekraftig tungtransport har Uno-X Mobility kjøpt selskapet Tungbil Lading AS....

Pressrelease

UTENOMJORDISK MAGI PÅ TRØNDERSK JORD

Om under et år åpner Nye Hjorten Teater, et splitter nytt, privateid folketeater midt i hjertet av Trondheim sentrum. Teatrets initiativtaker er...

Pressrelease

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025.

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025. Kanalen skal sammen med Britannia Hotel...

Pressrelease

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025.

Britannia Hotel og Nye Hjorten Teater blir midtpunkt for Tv2 sin storsatsing i Trondheim under SkiVM 2025. Kanalen skal sammen med Britannia Hotel...

Presse og Media

OUR VALUES

1
2
3
4
5
6
7
8

We stick to our
business model

We keep
high moral standards

We are committed
to be
debt-free

We encourage
a winning culture

We are
positive and
proactive

We talk with each other,
not about each other

The customer is
our ultimate boss

We work for
fun and profit

Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. REITAN sysselsetter 44 101 mennesker i syv land i Norden og Baltikum.

Om oss

Skap verdi med oss

Våre selskaper

Aktuelt

Webdesign og webutvikling: NONSPACE og INCREO