Jimmy Øien
Han har stor respekt for råvarer og ønsker å skape inspirasjon til sine gjester og til bransjen om at det å bruke ting ingen vil ha kan smake godt og flytte verden litt i riktig retning.
Filosofi
Årets Ladejarl er en hederspris som gis til et enkeltmenneske som utmerker seg gjennom verdibasert ledelse og arbeid. Prisen deles ut årlig på Lade...
Om oss
Skap verdi med oss
Våre selskaper
Verdibasert
no
LADE GAARD
ÅRETS LADEJARL
Contact
Press/Media
Go back
Han har stor respekt for råvarer og ønsker å skape inspirasjon til sine gjester og til bransjen om at det å bruke ting ingen vil ha kan smake godt og flytte verden litt i riktig retning.
Jimmy Øien, kokk på 30 år, startet og driver Rest, en av de første restaurantene som fikk Michelinguidens grønne stjerne for bærekraft.
Bare i Norge kaster vi over 450.000 tonn mat årlig. Det vil si 1,1 millioner kilo spiselig mat rett i søppelet, hver dag. Matsvinn, ikke kun det åpne, men også det skjulte, er et grotesk samfunnsproblem, etisk og miljømessig, lokalt og globalt. De offisielle statistikkene sier at vi kaster omkring en tredjedel av all mat, men det er feil. Da teller man ikke med svinn fra restauranter og hoteller, de krokete og stygge grønnsakene som graves ned, kjeene eller verpehønsene som kastes eller blir til betong, eller alle de fantastiske naturressursene som omgir oss overalt, men kalles ugress eller bare ignoreres. Konkurranser som Bocuse d´Or, OL med kokkelandslaget, det å ha jobbet på Nedre Foss Gård og Palace Grill og vært stagier hos Regis Marcon, har gitt meg en plattform, men jeg ville gjøre mer enn å lage fine dining. Det ble Rest. Vi vil være et utstillingsvindu for respekt for råvarer og en inspirasjon for både den enkelte gjest og for bransjen til å bruke det «ingen» vil ha. Det redder ikke verden, men det flytter den kanskje litt i riktig retning. Og det er det eneste rette å gjøre.
Foto: Olav Olsen
Jeg håper det er fordi bærekraft er blitt mer enn et ord man bare kan pynte seg med – at folk setter pris på at noen forsøker å gjøre det i praksis.
På Rest skal ingen rare eller uvante råvarer gå til spille, og det skal heller ikke forskjellige folks talenter og potensial. Vi er et ungt team – jeg er blant de eldste – med ulike personlige og faglige egenskaper, og med bakgrunn fra hele landet, samt India og Tyrkia. I tillegg har vi alltid lærlinger som jobber hos oss som en del av kokkeutdanningen på videregående. Alle skal kunne vokse og utvikle seg, og aller helst bli så dyktige at de etter hvert kommer inn i nye restauranter og tar med seg kunnskapen og engasjementet videre. Det er ingen roping og kjefting som mange forbinder vår bransje med, bare hardt arbeid og rom for å være seg selv.
OUR VALUES
Om oss
REITAN AS
VÅR FILOSOFI
VÅRE VERDIER
VÅRE EIERE
ÅRSRESULTATER
Åpenhetsloven
Skap verdi med oss
BLI FRANCHISETAKER
STERK KULTUR
KARRIEREMULIGHETER
KRAFTEN I EIERSKAP OG EGENINTERESSE
Våre selskaper
Reitan Retail
Reitan Eiendom
Reitan Kapital
Verdibasert
VÅRE HISTORIER
Årets Ladejarl