Aisha Bigset

Aisha Bigset er en av topp ti kandidatene til Årets Ladejarl 2022. Hun brenner for å skape en litt bedre verden for kvinner i Burundi og har gjennom engasjement og pågangsmot startet en egen organisasjon som syr nødvendige sanitetsprodukter. Produktene deles ut til kvinner og jenter i Sentral-Afrika.

For å bli bedre kjent med Aisha har vi tatt en nærmere prat med henne.

Hvor jobber du?

Jeg er daglig leder i hjelpeorganisasjonen Association Mpore Mama (AMM).

Hvem er du og hva jobber du med?

Jeg er 32 år, kommer opprinnelig fra Burundi, men kom til Norge som FN flytning for 21 år siden. Jeg er gift, har to barn og bor på Beitstad. Jeg ble nettopp ferdig med min master i Likestilling og Mangfold og reiser til Burundi neste uke for å bygge opp et senter for å hjelpe kvinner ut av menstruasjonsfattigdom. Dette gjør jeg gjennom hjelpeorganisasjonen AMM, som ble stiftet for ca. tre år siden da jeg startet en systue i Burundi med medarbeidere som syr tøybind som deles ut gratis til de som trenger dette. For å klare denne jobben er jeg helt avhengig av støtte fra mennesker i Norge. Jeg ble oppmerksom på at damene i Burundi manglet bind og sanitetsprodukter da jeg var der på besøk for noen år siden. De fattigste måtte velge mellom bind eller mat. Dette var motivasjonen min for å starte opp organisasjonen.

Hva brenner du for?

Jeg brenner for likestilling og jeg vil hjelpe kvinner i Burundi til likestilling ved å hjelpe de til å fullføre sin utdanning. De må få muligheten til å komme seg ut i arbeid slik at de får påvirkning på det samfunnet de lever i. Uten sanitetsprodukter blir jenter isolert og noen gifter seg i veldig ung alder. Derfor ønsker jeg å gi dem gratis miljøvennlige tøybind slik at de kan gå på skolen, skaffe seg en jobb og få en bedre fremtid. Mitt største ønske er å nå flest mulig med gratis bindpakker slik at de får hjelp til å fungere i samfunnet under menstruasjonen. Jeg mener at det er kvinnesak i praksis å gi kvinner mulighet til å bestemme over sitt eget liv.

Hvorfor tror du at du er nominert til Årets Ladejarl?

Kanskje ble jeg nominert på grunn av mitt engasjement for å bedre kvinnehelsen i Sentral-Afrika, og fordi jeg har engasjert ulike grupper i Norge til å hjelpe meg. Enten økonomisk eller ved å delta på dugnader forskjellige steder i Trøndelag, hvor vi produserer tøybind som vi bringer til Burundi ved jevne mellomrom. Jeg tror også nominasjonen kan ha noe med at det er mange av våre hjelpere i Norge som ser hvor viktig det er å bryte mens-tabuer og hjelpe kvinner ut av menstruasjonsfattigdom.

Fortell kort om hvordan du leder og arbeider verdibasert

Gjennom vår hjelpeorganisasjon AMM klarer vi å engasjere mennesker her i Norge til å bidra i kampen for å bedre kvinners helse i Sentral-Afrika. Ved å dele ut gratis og miljøvennlige tøybind og menskopper til kvinner i alle aldere i Burundi så klare de å komme seg ut av huset slik at de ikke lenger er isolert når de får menstruasjon. Det gjør at jenter og kvinner kan gå på skolen og skaffe seg utdannelse slik at de kan være med å gjøre det samfunnet de bor i mer likestilt. På den måten er vi flere som hjelper kvinner til å hjelpe seg selv og de rundt seg.

Kaffepraten – video

OUR VALUES

1
2
3
4
5
6
7
8

We stick to our
business model

We keep
high moral standards

We are committed
to be
debt-free

We encourage
a winning culture

We are
positive and
proactive

We talk with each other,
not about each other

The customer is
our ultimate boss

We work for
fun and profit

Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. REITAN sysselsetter 44 101 mennesker i syv land i Norden og Baltikum.

Om oss

Skap verdi med oss

Våre selskaper

Aktuelt

Webdesign og webutvikling: NONSPACE og INCREO