Juryens begrunnelse

Vinneren av Årets Ladejarl 2021 har gjennom mange år jobbet internasjonalt med ulike virkemidler for sitt verdibaserte arbeide. Årets vinner har uredd og kompromissløst stått opp for sine standpunkt og sine verdier innenfor ulike temaer, og fortalt historiene til de som tradisjonelt er lite synlige i offentligheten.

Årets Ladejarl har en variert bakgrunn yrkesmessig, og har tidligere mottatt en rekke priser og hedersbevisninger for sitt arbeid. Karrieren startet som ung artist i Oslo. Som ny og spennende artist med fremmedkulturell bakgrunn møtte hun hets fra konservative muslimer, og valgte derfor å flytte til London. Der startet hun i 2007 magasinet SisterHood, som fremmer muslimske kvinners kamp for like rettigheter. Etter hvert ble filmmediet tatt i bruk som redskap for det verdibaserte arbeidet, og det er som regissør arbeidet hennes virkelig har vært banebrytende og blitt lagt merke til internasjonalt.

I 2012 kom hennes prisvinnende dokumentar om æresdrap, som hun mottok flere priser for (inkludert EMMY). Så ble det en film om ekstrem islamisme, deretter et dypdykk i det høyre-ekstremistiske USA (som gav henne EMMY nr 2), og etter det igjen en film om konservative abortmotstandere. Hun har til nå mottatt 27 store internasjonale utmerkelser og 14 nominasjoner!

Med stort mot og imponerende stamina har vanskelige og kontroversielle temaer innen ulike områder blitt kritisk belyst. Arbeidet har virkelig blitt lagt merke til internasjonalt. Emmy-priser og andre hedersbevisninger har som nevnt blitt tildelt henne, og med tydelig røst har hun sagt klart fra om at god integrering er et viktig fundament for vårt moderne samfunn. Blant dagens kvinnelige muslimer er hun en av de sterkeste stemmene, som står opp for likeverd! Hun er et synlig og slagkraftig forbilde for alle, og lar seg ikke tie til taushet! Avisa The Times sier om henne; «To say she is an inspiration is an understatement. She is one of the bravest, most indomitable women…facing down bullies and extremists with intelligence and unflinching spirit” (indomitable betyr sterk, modig, bestemt og vanskelig å overvinne eller skremme, og unflinching betyr å ikke vise frykt i møte med fare eller vanskeligheter.)

Årets Ladejarl 2021 er Deeyah Khan.

Deeyah har valgt å belyse temaer som ekstremisme og voksende radikalisering både i muslimske og andre miljøer. Hun grunnla også selskapet FUUSE, som skal fortelle de viktige historiene til de lite synlige: kvinner, barn i minoritetskulturer og andre sårbare. Formålet med og lidenskapen bak FUUSE har hun sagt er: «gjennom uredd konfrontering av komplekse og kontroversielle temaer er målet å utfordre fordommer». Hun har (i tillegg til to EMMYs) blant annet mottatt BAFTA-prisen (British Academy of Film and Television Arts), Fritt Ords pris, og PLAN Internationals Jentepris. Deeyah er også UNESCO Goodwill-ambassadør for kunstnerisk frihet og kreativitet.

Hun har selv sagt «Helter for meg er ikke kun de høylytte og fryktløse aktivistene, men også de unge kvinnene som motsetter seg tvangsekteskap i sitt eget hus, og jentene som nekter å la seg redusere til bare et kjønn. Kvinner som insisterer på å være seg selv i sitt eget liv, er alle helter».
Deeyahs store og viktige innsats for likeverd, hennes mot og uredde stemme imponerer og inspirerer oss! Hun er virkelig en verdig Årets Ladejarl! GRATULERER, og stå på videre med ditt viktige arbeid, Deeyah!
Juryen består av advokat Lars G. Norheim, tidligere vinner av Årets Ladejarl og generalsekretær i Stine Sofie Stiftelse, Ada Sofie Austegard, stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland, regissør Amalie Reitan og Colonialmajor Odd Reitan.

Årets Ladejarl gis ut hvert år den 11. september. Dette er niende gangs utdeling.

VÅRE VERDIGRUNNLAG

1
2
3
4
5
6
7
8

Vi rendyrker
bedriftens forretningsidé

Vi holder
høy forretningsmoral

Vi skal være
gjeldfri

Vi skal
motivere til vinnerkultur

Vi tenker
positivt og offensivt

vi snakker med hverandre
– ikke om hverandre

Kunden er
vår øverste sjef

Vi vil ha det
morsomt og lønnsomt

Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. REITAN sysselsetter 44 101 mennesker i syv land i Norden og Baltikum.

Om oss

Skap verdi med oss

Våre selskaper

Verdibasert

Webdesign og webutvikling: NONSPACE og INCREO